Aslında buradaki sorumu makale tarzında veya direkt soru olarak sormayacağım, bisiklet temizliği nasıl yapılır başlığı aslında tam olarak rutin temizlikten söz etmektedir.
Ağabeyimin yaptıklarından bahsedeceğim (kendisi biraz teknoloji özürlü olduğundan o söyleyecek ben yazacağım). Bisikleti 250-300 km yaptığı antrenmandan sonra temizlediğini söylüyor.
Bisiklet Bakımı
Öncelikle ilk yaptığım şey zincir, ayna kol ve arka aktarıcıların temizliği diyor. Ve bu temizliği tamamen gaz yağı ile yapıyormuş (sebebini sorduğumda en iyi çözümün gaz yağı olduğunu dile getiriyor). Kendisinin aldığı özel bakım fırçaları ve bezleri var, gaz yağı ile temizledikten sonra bezlerle zinciri temizler ardından bir defa yağlarım diyor.
Yağlama işleminden sonra tüm aktaracılarda zinciri değiştiririm, sonra yağı siler ve tekrar yağlarım diyor. Tekrar yağladıktan sonrada tüm aktarıcılarda zincirin gezmesini sağlıyormuş, en verimli ve sağlıklı yöntem bu oluyormuş.
Bisiklet Temizliği
Gaz yağı ve zincir yağı işlemini yaptıktan sonra önce kadroyu silerim, ardından sele ve gidonu siler ve en sona jantları silerim diyor. Bu sıralama ne kadar doğru orasıda tartışılır. Ayrıca ben ağabeyimin hiçbir zaman bisikleti yıkadığını görmedim, ya nemli bezle siliyor ya da kuru bezle neden yıkamıyorsun soruma ise “bisiklet yıkanmaz” diye geçiştiriyor.
Youtube üzerinde bisiklet takımının bisikletlerinin bakımını ve temizliğini yapan kişinin suyu püskürterek foşur foşur bisikletleri yıkadığını gördüm neden bizimki böyle bir şey diyor ona anlam veremedim. Bisiklet temizliği sırasında neden su ile yıkama yapılmıyor, ağzından laf almak maalesef bira güç ağabeyimin.
Sizler nasıl temizliyorsunuz, nasıl bakım yapıyorsunuz anlatırsanız ben de kendime bilgi katmış olurum.
Ben bisiklet temizliğinde gaz yağını doğru bulmuyorum sebebi ise ayna kola zarar verdiğini düşünüyorum direkt benzin kullansanız çok daha mantıklı, mikro bez tavsiyesinde bulunuyorum karbon kadrolar için diğerlerini denedim ama çok iyi temizlemiyor maalesef